In 1568 begon de Tachtigjarige Oorlog. Uiteindelijk wonnen de opstandige Nederlandse gewesten deze van de Spanjaarden. Maar wat weet u nog van deze belangrijke strijd om onze onafhankelijkheid?
In 1568 begon de Tachtigjarige Oorlog. Uiteindelijk wonnen de opstandige Nederlandse gewesten deze van de Spanjaarden. Maar wat weet u nog van deze belangrijke strijd om onze onafhankelijkheid?
De Tachtigjarige Oorlog was een langdurig conflict tussen de opstandige Nederlandse gewesten en het oppermachtige Spaanse Rijk. Wie stond aan het hoofd van dit wereldrijk?
Tijdens de aanloop en de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog was een sleutelrol weggelegd voor een van de belangrijkste figuren uit de vaderlandse geschiedenis: Willem van Oranje. Wat was zijn bijnaam?
Welke van de onderstaande gebeurtenissen droeg niet bij aan het ontstaan van de Tachtigjarige Oorlog?
In een grote Nederlandse stad wordt jaarlijks op 3 oktober de bevrijding (het ontzet) van de stad door de Geuzen herdacht. Welke stad is dit?
De noordelijke gewesten scheidden zich in 1581 definitief af van het Spaanse Rijk. Met een plakkaat zwoeren zij daarmee de Spaanse koning af als landsheer. Hoe staat dit plakkaat bekend?
De Tachtigjarige Oorlog werd begin 17de eeuw onderbroken door een vrede van een aantal jaren. Hoelang duurde deze periode van relatieve rust?
Tussen 1618 en 1619 vond een kerkvergadering (synode) plaats die een eind moest maken aan de godsdienststrijd tussen de remonstranten (Arminianen) en contraremonstranten (Gomaristen). Waar vond deze beroemde synode plaats?
Stadhouder Frederik Hendrik, de halfbroer van Maurits van Oranje, veroverde na het Twaalfjarig Bestand verschillende belangrijke steden, waaronder ’s-Hertogenbosch, op de Spanjaarden. Welke bijnaam leverde hem dit op?
In welke stad werd de uiteindelijke vrede tussen het Spaanse Rijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden getekend?
Deze medestander van Maurits van Oranje was een van de belangrijkste staatsmannen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Na meerdere conflicten tussen de twee veroordeelde Maurits hem in 1619 ter dood. Wie was deze staatsman, die ook een van de initiatiefnemers van de Verenigde Oost-Indische Compagnie was?
In 1572 behaalden de Watergeuzen, opstandelingen die naar Engeland waren gevlucht, een belangrijke overwinning door een stad in het huidige Zuid-Holland in te nemen. Welke stad was dit?
De Hertog van Alva voerde tijdens zijn bewind in de Nederlanden een aantal belastingmaatregelen door. Een daarvan leidde tot bijzonder veel verzet en wordt gezien als een van de oorzaken van de Opstand. Hoe staat deze belastingmaatregel bekend?
Deze website maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord.